Προϋπολογισμός 2024: Πόσο αυξάνονται μισθοί και συντάξεις

Προϋπολογισμός 2024: Πόσο αυξάνονται μισθοί και συντάξεις

Χθες, Δευτέρα (02/10), το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέποντας σημαντικά οφέλη για περισσότερους από 3 εκατομμύρια δικαιούχους μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, με συνολικό κόστος που ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Περίπου 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2024, κυμαίνονται κατά μέσον όρο από 6,5% έως 10,5% στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα θέσης ευθύνης. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά θα λάβουν πρόσθετες αυξήσεις λόγω της αύξησης των οικογενειακών επιδομάτων, με κάθε δημόσιο υπάλληλο να λαμβάνει επιπλέον 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά ετησίως.

Οι συνταξιούχοι επίσης θα έχουν αυξήσεις, με περίπου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους να λαμβάνουν τουλάχιστον 3% αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους, εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα επωφεληθούν από αλλαγές στο επίδομα μητρότητας και αφορολόγητο ορίου.

Επιπλέον, η κεφαλαιαγορά θα δει μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων και του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών, ενώ προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στον φόρο ΕΝΦΙΑ για πάνω από 1 εκατομμύριο φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους εναντίον φυσικών καταστροφών. Τέλος, η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη θα μονιμοποιηθεί.

Exit mobile version