ΗΠΑ: κατέρριψαν τουρκικό drone στη Συρία

ΗΠΑ: κατέρριψαν τουρκικό drone στη Συρία

Ένα αμερικανικό μαχητικό F-16 κατέρριψε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία, κοντά σε αμερικανικά στρατεύματα, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας στη Wall Street Journal (WSJ). Οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις σε τουρκικούς αξιωματούχους για τις επικίνδυνες επιχειρήσεις τους κοντά στα αμερικανικά χερσαία στρατεύματα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο Reuters ότι το drone δεν ανήκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά αμερικανικός αξιωματούχος επιμένει πως γνώριζαν ότι πρόκειται για τουρκικό drone.

Αυτή η κατάρριψη πιθανόν να επιφέρει αυξημένες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, που είναι συμμάχοι στο ΝΑΤΟ. Οι εντάσεις αυτές αφορούν την αμερικανική στρατιωτική στρατηγική στη Συρία, την αποκλεισμένη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τις σχέσεις του προεδρεύοντος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, πραγματοποίησε τηλεφώνημα προς την Άγκυρα με σκοπό να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Exit mobile version