ΗΠΑ: Ο Κέβιν Μακάρθι παύθηκε από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Ο Κέβιν Μακάρθι παύθηκε από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών περνά πρωτόγνωρες στιγμές στην ιστορία της, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, καθαιρέθηκε από το αξίωμά του. Αυτό συνέβη κατόπιν έντονων εσωκομματικών συγκρούσεων στην ίδια την παράταξή του.

Μετά από μια διαπραγμάτευση που χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα στελέχη της αμερικανικής δεξιάς στη Βουλή, 216 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του Μακάρθι, συμπεριλαμβανομένων οκτώ από το κόμμα του, αντίθετα με τους 210 που στάθηκαν υπέρ του.

Αυτή η ψηφοφορία σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου αναταράξεων στο κογκρέσο, καθώς τώρα θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής, ένα ζήτημα που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο.

Αυτή η αναταραχή προήλθε μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από έναν βουλευτή της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, τον Ματ Γκετζ, εναντίον του Μακάρθι, παρά το γεγονός ότι ανήκουν στο ίδιο κόμμα.

Ο κ. Γκετζ, εκπρόσωπος από τη Φλόριντα, κατηγόρησε κυρίως τον Κέβιν Μακάρθι για τις διαπραγματεύσεις που είχε με τους Δημοκρατικούς σχετικά με τη χρηματοδότηση του κράτους, ένα θέμα που δημιούργησε διχασμό μεταξύ των συντηρητικών. Επίσης, κατηγόρησε τον Μακάρθι ότι έκλεισε μια “μυστική συμφωνία” με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη χρηματοδότηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι αντίθετη στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Ουκρανίας, θεωρώντας ότι τα χρήματα πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Αν και η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κέβιν Μακάρθι τον υποστήριξε δημόσια, οι οπαδοί του προέδρου Τραμπ έχουν κατά κάποιον τρόπο τον έλεγχο της Βουλής, λόγω της περιορισμένης πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα, και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην αμερικανική πολιτική επίκαιρη κατάσταση.

Για μια στιγμή, ο Κέβιν Μακάρθι φάνηκε να ελπίζει ότι οι πολιτικές του συναλλαγές θα τον βοηθούσαν, ελπίζοντας ότι θα κατάφερνε να κερδίσει τη στήριξη των Δημοκρατικών, έστω και ελάχιστη, ανταλλάσσοντας την υποστήριξή τους με πολιτικές χειρονομίες.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή, Χακίμ Τζέφρις, κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του, δήλωσε ότι είναι ευθύνη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να λύσει τις εσωκομματικές του διαφορές.

“Οι λόγοι να αφήσουμε τους Ρεπουμπλικάνους να χειριστούν τα δικά τους προβλήματα είναι αμέτρητοι. Ας τους αφήσουμε να αντιμετωπίσουν την ανικανότητά τους και την αδυναμία τους στη διακυβέρνηση”, δήλωσε η προοδευτική βουλευτής Πραμίλα Τζάιαπα.

Το εσωκομματικό διχασμό που εκδηλώθηκε και κατέληξε στην απομάκρυνση του Μακάρθι επέφερε την αντίδραση του πρώην προέδρου Τραμπ.

“Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι πάντα συγκρούονται μεταξύ τους και όχι με τους Δημοκρατικούς της αριστεράς που καταστρέφουν τη χώρα μας;”, ρώτησε μέσω της πλατφόρμας Truth Social, της οποίας είναι ιδιοκτήτης.

Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε τέτοια ψηφοφορία για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, από το 1910, και ότι προήδρευαν από το αξίωμα δεν είχε καμία σημασία στο αποτέλεσμα. Το ερώτημα τώρα είναι αν ο 58χρονος Κέβιν Μακάρθι θα επιχειρήσει να επιστρέψει στο αξίωμα που μόλις έχασε. Εν τω μεταξύ, το γεγονός αυτό αφήνει πολλές ανοικτές ερωτήσεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία της αμερικανικής πολιτικής και τον εσωκομματικό διχασμό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Exit mobile version