Ισπανία: Ο Σάντσεθ έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

Ισπανία: Ο Σάντσεθ έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε χθες ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλα πολιτικά κόμματα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει τόσο τη σύσταση μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών, όσο και την πλήρη τετραετή θητεία.

“Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ από τώρα και στο εξής προκειμένου να σχηματίσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού με επαρκή υποστήριξη που θα εξασφαλίσει την απαραίτητη σταθερότητα για τη χώρα,” δήλωσε ο Σάντσεθ σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά την ανάθεση από τον βασιλιά Φίλιππο να επιδιώξει την έγκριση της κάτω βουλής.

Για να φτάσει το όριο των ψήφων που απαιτούνται για να παραμείνει στη θέση του, ο Σάντσεθ θα πρέπει να προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη των καταλανικών και βασκικών κομμάτων, κάποια από τα οποία προωθούν την ανεξαρτησία των περιφερειών τους από τη Μαδρίτη. Το κόμμα Junts per Catalunya, γνωστό για τις ακραίες θέσεις του, έθεσε ως απαίτηση μια γενική αμνηστία για τους Καταλανούς αυτονομιστές που αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις λόγω της αποτυχημένης απόπειρας ανεξαρτησίας το 2017.

Η σειρά του Σάντσεθ ήρθε μετά την αποτυχία του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, του εκπροσώπου του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, να αποκτήσει την αναγκαία πλειοψηφία για την εκλογή του ως πρωθυπουργού.

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Ιουλίου και δεν επέφεραν σαφές αποτέλεσμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ κατέλαβε λιγότερες έδρες από το Λαϊκό Κόμμα του Φεϊχό.

Αν κανένας υποψήφιος δεν καταφέρει να αποκτήσει πλειοψηφία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, τότε θα χρειασθεί να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Exit mobile version