Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα στην Γρανάδα για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα στην Γρανάδα για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στη Γρανάδα για να συμμετάσχει στην τρίτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην Ισπανική πόλη, οι ευρωπαϊκοί ηγέτες, λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, θα συζητήσουν θέματα όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, και η δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μαζί με άλλους ηγέτες από τη Μεσογειακή περιοχή, θα επισημάνει την ανάγκη για περισσότερη στήριξη προς τις χώρες πρώτης γραμμής και θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημιουργίας ενός νέου πλαισίου από την Ευρώπη για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, αναμένεται να αποσταλεί ένα μήνυμα προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επιστροφές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, προκειμένου να επιτευχθεί επαναπροσέγγιση των σχέσεων με την Τουρκία.

Σε θέματα φυσικών καταστροφών και κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα προτείνει την ενσωμάτωσή τους στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποστείλει επιστολή στους ηγέτες της MED9, ζητώντας συντονισμό και κοινή δράση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και αναμένεται να απευθύνουν κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχετικά με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιμένει στην ανάγκη ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ιδιοκτησίας για τη δημιουργία διαδρομών προσαρμογής στην δημοσιονομική πολιτική. Οι πόροι που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αποτελούν προτεραιότητα, και η δημοσιονομική ευελιξία είναι αναγκαία για την αντιμετώπισή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Πέμπτη θα συμπροεδρεύσει με τον Πρόεδρο της Ελβετίας σε συζήτηση για την πολυμέρεια σε θέματα ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους Πρωθυπουργούς της Αρμενίας και της Γεωργίας.

Exit mobile version