«Έσβησε» η Μαίρη Χρονοπούλου

«Έσβησε» η Μαίρη Χρονοπούλου

Σε ηλικία 90 ετών, έφυγε από τη ζωή η εξαιρετική φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου, Μαίρη Χρονοπούλου, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στο σπίτι της.

Η αξιοσέβαστη ηθοποιός αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό μέσα από τους αξέχαστους ρόλους που υποδύθηκε και θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στη συνείδηση μας. Το εκπληκτικό της ταλέντο καλύπτει μια ευρεία γκάμα ταινιών, από κωμωδίες και μιούζικαλ μέχρι δραματικά έργα, και καθόρισε μια πολυδιάστατη καριέρα στον παλιό και νέο ελληνικό κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με κορυφαίους παραγωγούς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Τη δεκαετία του 1960 και του 1970, κατέκτησε τον τίτλο μίας από τις πιο δημοφιλείς και επιδραστικές Ελληνίδες ηθοποιούς. Αν και αφήνει το στίγμα της σε αυτή την εποχή, συνέχισε την καριέρα της με εξαιρετικές συμμετοχές σε ταινίες των Θόδωρου Αγγελόπουλου και Κώστα Βρεττάκου.

Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε το 1933 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εμφανίστηκε στο θέατρο σε αρχαία δράματα. Το πρώτο της βήμα στον κινηματογράφο ήταν ως κομπάρσος στο “Χαρούμενο Ξεκίνημα” το 1954, ενώ το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο “Τελευταίο ψέμα”. Από το 1963 και μετά, είχε κύριους ρόλους σε δραματικές ταινίες και έλαβε αναγνώριση για τις ερμηνείες της.

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με διάσημους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια αφοσίωση σε διάφορα θεατρικά είδη. Το 1972, δημιούργησε τον δικό της θίασο και παρουσίασε έργα όπως το “Τι ώρα θα γυρίσεις, Πηνελόπη” και το “Ένα καυτό κορίτσι”.

Συνέχισε να εντυπωσιάζει στον νεότερο ελληνικό κινηματογράφο με σημαντικούς ρόλους σε ταινίες όπως “Οι κυνηγοί” και “Ταξίδι στα Κύθηρα” του Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς και με τη νίκη της στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1987 για την ταινία “Τα παιδιά της χελιδόνας” του Κώστα Βρεττάκου.

Το 2021 τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, για την προσφορά της στον κινηματογράφο.

Exit mobile version