Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στον β’ γύρο – Τι ισχύει με τους σταυρούς

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στον β’ γύρο – Τι ισχύει με τους σταυρούς

Άνοιξαν σήμερα στις 7 π.μ. οι κάλπες, για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 7 μ.μ.

Οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν με διάφορα έγγραφα ταυτοποίησης, όπως αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης, ή ατομικό βιβλιάριο υγείας που εκδόθηκε από τις ελληνικές αρχές. Σε περίπτωση αλλαγής προσωπικών στοιχείων (π.χ. επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Οι στρατιωτικοί και τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή ταυτότητά τους.

Κατά την ψηφοφορία, οι εκλογείς προσέρχονται στο κέντρο ψηφοφορίας και δίνουν την ταυτότητά τους στην εφορευτική επιτροπή, η οποία επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Στη συνέχεια, εισέρχονται στον χώρο ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Τέλος, βγαίνουν και εισάγουν το ψηφοδέλτιο στην αντίστοιχη κάλπη.

Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται και για τις περιφερειακές εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές, οι εκλογείς επιλέγουν μεταξύ των δύο υποψηφίων περιφερειαρχών με τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Κατά την σημερινή ψηφοφορία δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης, καθόσον αυτή διεξάγεται μεταξύ των υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Πάντως, η σημείωση σταυρού προτίμησης δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Exit mobile version