Εφορία: Πώς επιλέγονται οι φορολογούμενοι που θα ελεγχθούν

Εφορία: Πώς επιλέγονται οι φορολογούμενοι που θα ελεγχθούν

Αυτή την περίοδο, ο ελεγκτικός μηχανισμός καταρτίζει τη λίστα των φορολογουμένων που θα υποβληθούν σε έλεγχο, σηματοδοτώντας έναν εντατικό ρυθμό ελέγχων από τη φορολογική αρχή. Οι ελεγκτές έχουν εντολή να εξετάσουν, προτεραιότητα, φορολογικές υποθέσεις που αφορούν την τελευταία πενταετία, καθώς και περιπτώσεις σοβαρής φοροδιαφυγής. Η προτεραιοποίηση αυτών των υποθέσεων γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και ανάλυσης των φορολογικών κινδύνων.

Συγκεκριμένα, οι φορολογικές υποθέσεις προτεραιότητας κατατάσσονται ανάλογα με την ελεγκτική υπηρεσία που αναλαμβάνει τον έλεγχο. Αυτή η κατάταξη βασίζεται σε αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης των υποθέσεων, με τη χρήση κριτηρίων ανάλυσης των φορολογικών κινδύνων.

Συνοπτικά, οι υποθέσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων περιλαμβάνουν:

  1. Υποθέσεις που πηγάζουν από εισαγγελικές εντολές, μετά από αιτήματα από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.).
  2. Ελέγχοι που προκύπτουν από συμμετοχή των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ειδικά συνεργεία ελέγχου, στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.
  3. Ελέγχοι σε υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της σύνταξης έκθεσης ελέγχου.
  4. Ελέγχοι για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
  5. Διασταυρωτικοί έλεγχοι ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και πολυμερείς (ταυτόχρονοι) ελέγχοι από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Το ποσοστό των πλήρων και μερικών ελέγχων για φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις που αφορούν στην τελευταία πενταετία, συμπεριλαμβανομένου και του έτους έκδοσης της απόφασης, δεν μπορεί να υπολείπεται του 70% του συνόλου πλήρων και μερικών ελέγχων, αντίστοιχα, των κατά προτεραιότητα ελεγχόμενων υποθέσεων.

Οι περισσότεροι έλεγχοι αφορούν στα τελευταία 3 έτη για τα οποία έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Οι έλεγχοι μπορούν να επεκτείνονται στα δύο προηγούμενα, πέραν της τελευταίας τριετίας, φορολογικά έτη ή χρήσεις με βάση κριτήρια.

Exit mobile version