Διάγγελμα Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν μοιράζονται κοινούς στόχους – Ζητάει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για Ισραήλ και Ουκρανία

Διάγγελμα Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν μοιράζονται κοινούς στόχους - Ζητάει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για Ισραήλ και Ουκρανία

Σε ομιλία-διάγγελμα που ομιλία του πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν από το Οβάλ Γραφείο, για δεύτερη φορά στα σχεδόν τρία χρόνια της θητείας του, επικεντρώθηκε στον πόλεμο στο Ισραήλ και προσπάθησε να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στο Τελ Αβίβ αλλά και της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε πως αυτός είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Ισραήλ κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Όπως είπε: «είμαι συγκλονισμένος από τον χαμό των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών και σε καμία περίπτωση η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τους παλαιστίνιους. Αντιθέτως τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα. Αυτός ο πόλεμος θα κρατήσει για καιρό και θα προκαλέσει μεγαλύτερο χάος. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα χρειάζονται τη βοήθεια μας και δικαιούνται την ειρήνη».

Αναφορικά με τη λύση των δύο κρατών, δήλωσε:«Όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ειρήνη. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε μια λύση δύο κρατών. Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη».

“Κατά την επίσκεψή μου στο Ισραήλ,” πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, “είδα έναν λαό που είναι ισχυρός, αποφασιστικός, ανθεκτικός και εξίσου θυμωμένος, σε σοκ και βαθύ πόνο”. Επισήμανε επίσης ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωπότητα και δεν πρέπει να αφήσουμε τους τυράννους να νικήσουν.

Επιπλέον, στρέφοντας την προσοχή του στον Πούτιν, δήλωσε: «Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται κοινούς στόχους. Και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία».

Τέλος, ο Τζο Μπάιντεν επισήμανε τη σημασία της αύξησης της χρηματοδότησης και ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτημα προϋπολογισμού στο Κογκρέσο, ζητώντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να υποστηρίξει τόσο το Ισραήλ όσο και την Ουκρανία, προκειμένου να επικρατήσουν η ελευθερία και η δημοκρατία. “Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τον κίνδυνο. Βοηθήστε μας να χτίσουμε έναν πιο ασφαλή, πιο ειρηνικό και πιο ευημερούν κόσμο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας”, δήλωσε. Επίσης, χαρακτήρισε αυτό το αίτημα ως “μια άνευ προηγουμένου δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ που θα ενισχύσει το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί”.

Exit mobile version