Καταργείται ο θεσμός των αγροτικών γιατρών – Θα υπηρετούν όλοι ως προσωπικοί

Καταργείται ο θεσμός των αγροτικών γιατρών – Θα υπηρετούν όλοι ως προσωπικοί

Το υπουργείο Υγείας προωθεί σχέδια για να ενθαρρύνει τους γιατρούς να επιλέξουν την Ελλάδα για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ενώ προβλέπονται και δομικές αλλαγές στον τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, ο στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των παθολόγων και των γενικών ιατρών, προσφέροντας παράλληλα κίνητρα στους νέους γιατρούς να παραμείνουν στην χώρα. Εκτός αυτού, προβλέπεται η δημιουργία 1.270 νέων θέσεων για προσωπικούς γιατρούς.

Παράλληλα, καταργείται ο προηγούμενος θεσμός του γιατρού υπαίθρου (αγροτικός γιατρός), προσφέροντας αντίστοιχες αποζημιώσεις στους προσωπικούς γιατρούς όταν ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Οι αποζημιώσεις αυτές μπορούν να φτάσουν τα 46.000 ευρώ ετησίως (μικτά) αν γίνουν παθολόγοι. Επιπλέον, προβλέπεται η σταδιακή πρόσληψη 2.500 νέων προσωπικών γιατρών έως το τέλος της χρονιάς.

Το υπουργείο επίσης εξετάζει τη δυνατότητα να αμείβονται οι γιατροί για την εγγραφή πολιτών σε προληπτικές εξετάσεις, προσφέροντας κίνητρα για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας. Τα προηγούμενα κίνητρα που είχαν προβλεφθεί, παραμένουν, αν και δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Exit mobile version