Επίθεση Ερντογάν σε Ισραήλ: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ομάδα απελευθερωτών»

Επίθεση Ερντογάν σε Ισραήλ: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ομάδα απελευθερωτών»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων σχεδίων για επίσκεψή του στο Ισραήλ και χαρακτήρισε την Χαμάς ως μια “ομάδα απελευθερωτών που προστατεύει την πατρίδα της, αλλά δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση”.

Αντιδρώντας στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: “Η Δύση υποστηρίζει ενεργά το Ισραήλ και χαρακτηρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Ισραήλ, μπορεί να έχει τη στήριξη της Δύσης, αλλά η Τουρκία δεν στέκεται υποχρεωμένη να στηρίξει κανέναν. Ισραήλ, αυτή η νοοτροπία δεν σας οδηγεί πουθενά.”

Σε μια ομιλία μπροστά στο κοινοβούλιο του κόμματός του, ο Ερντογάν συνέχισε να καταδικάζει το Ισραήλ με αυστηρούς όρους: “Εξετάσαμε πρώτα το παλαιστινιακό ζήτημα από ανθρώπινη σκοπιά και υπερασπιστήκαμε την ανθρώπινη ζωή. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της κρίσης από τις 7 Οκτωβρίου. Στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και προσφέρουμε ιατρική φροντίδα στους τραυματίες. Δεν δικαιολογούμε επιθέσεις εναντίον αμάχων. Δεν έχουμε θέμα με το κράτος του Ισραήλ, αλλά δεν αποδεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν ως οργάνωση αντί για κράτος. Το Ισραήλ διαπράττει μια από τις πιο βίαιες επιθέσεις στην ιστορία εναντίον του πληθυσμού της Γάζας.”

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: “Το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά, και αυτό είναι απαράδεκτο. Το έχω πει αυτό στους ηγέτες στο Νταβός, ότι ξέρουν πώς να σκοτώνουν πολύ καλά. Δεν έχω ξαναπάει στο Νταβός από τότε. Στο παρελθόν συναντήθηκα με τον Νετανιάχου στην Αμερική, αλλά καταχράστηκε την καλή μας πίστη. Είχαμε σχέδιο για επίσκεψη στο Ισραήλ, αλλά το ακυρώσαμε. Ο κόσμος δεν μπορεί να αγνοήσει τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Είναι καιρός να συζητήσουμε για την κατάσταση εκείνων που αγνοούν την αλήθεια, εκείνων που δικαιολογούν τις επιθέσεις και εκείνων που περιστρέφουν το κεφάλι τους από αυτές τις σφαγές. Αυτή η νοοτροπία δεν μπορεί να επικρατήσει στον κόσμο μας.”

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα θα μετατρέψει τις συγκρούσεις σε “σφαγή” και κάλεσε όσους υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ να συνειδητοποιήσουν ότι “στηρίζουν εγκλήματα” και προειδοποίησε για την πιθανότητα “μόνιμης ειρήνης ή παγκόσμιου πολέμου”.

Exit mobile version