Κίνα: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ σε ηλικία 68 ετών

Κίνα: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ σε ηλικία 68 ετών

Ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, ηλικίας 68 ετών, απεβίωσε σήμερα από καρδιακή ανακοπή, όπως ανακοίνωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό συνέβη μόλις δέκα μήνες μετά την αποχώρησή του από τη θέση του πρωθυπουργού, αφού υπηρέτησε για δεκαετίες κάτω από την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο Λι απεβίωσε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου.

Ο Λι Κετσιάνγκ ήταν γνωστός για τις ικανότητές του, αλλά όχι τόσο για τη χαρισματική του προσωπικότητα. Αναδείχθηκε ως ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΚΚ της Κίνας στο 18ο συνέδριό του το 2012.

Ο Λι, οικονομολόγος με εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, προσπάθησε για καιρό να αναλάβει την ηγεσία του ΚΚ Κίνας, αλλά τα τελευταία χρόνια απομακρυνόταν όλο και περισσότερο από τον πρόεδρο Σι, που θεωρείται πολύ πιο συντηρητικός από τους προκατόχους του και λιγότερο διατεθειμένος να προωθήσει την ιδέα της ελεύθερης αγοράς.

Ο Λι Κετσιάνγκ γεννήθηκε σε φτωχή αγροτική περιοχή και εργάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Συνέβαλε σημαντικά στο να βοηθήσει την Κίνα να αντιμετωπίσει την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, ωστόσο, η περίοδος της κυβέρνησής του χαρακτηρίστηκε από τη μετάβαση από την επίδιωξη συναίνεσης στον αυταρχισμό του προεδρου Σι.

Ο θάνατός του αφήνει ένα σημαντικό κενό στο πολιτικό τοπίο της Κίνας.

Exit mobile version