Πέθανε ο γνωστός αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης

Πέθανε ο γνωστός αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης

Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους, ο Πέτρος Θέμελης, προσωπικότητα που ξεχώρισε για τις ανασκαφές που πραγματοποίησε και το έργο του στην ανάδειξη της αρχαίας Μεσσήνης, ενός εκ των ενδιαφερόντων αρχαιολογικών τόπων στην Ελλάδα.

Η ζωή του περιελάμβανε αμέτρητες ανασκαφές, από την ανασκαφή της Πέλλας και του ανακτορικού της Βεργίνας στα πρώτα του βήματα, μέχρι τη θέση του ως επιμελητής αρχαιοτήτων σε αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ολυμπία, η Βραβρώνα, και οι Δελφοί. Επιπλέον, υπηρέτησε ως καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης για 19 χρόνια. Η τελευταία φάση της ζωής του την πέρασε μεταξύ της Αθήνας και της αρχαίας Μεσσήνης, όπου είχε αφιερώσει τη ζωή του.

Ο Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε λογοτέχνες και ζωγράφους. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απέκτησε πτυχίο ιστορίας και αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου, ενώ αποφοίτησε με διδακτορικό δίπλωμα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Μονάχου με θέμα “Frühgriechische Grabbauten”.

Το 2005 τιμήθηκε με τον Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του. Το 2016 τιμήθηκε με τον ΑνώτεροΤαξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το 2016 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Exit mobile version