Πολιτική κρίση στη Σερβία: Διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου

Πολιτική κρίση στη Σερβία: Διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου

Στη Σερβία ξέσπασε πολιτική κρίση καθώς ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε χθες (1.11.2023) τη διάλυση της βουλής και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 17 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημερομηνία προγραμματίστηκαν και τοπικές εκλογές σε ορισμένους δήμους, συμπεριλαμβανομένου του Βελιγραδίου.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς προχώρησε στη διάλυση του κοινοβουλίου με στόχο να ενισχύσει την εξουσία του και να αντιμετωπίσει την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την Σερβία στο πλαίσιο των προσπαθειών για ένταξη στην ΕΕ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ψηφοφορία και η απουσία ενός ενεργού κοινοβουλίου θα επιτρέψει στον Πρόεδρο της Σερβίας να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και να προετοιμάσει το έδαφος για την επανεκλογή του.

Μετά την προκήρυξη των εκλογών, ο Βούτσιτς δήλωσε: “Βρισκόμαστε σε εποχές που απαιτούν ενότητα για την διαφύλαξη των εθνικών και κρατικών συμφερόντων της Δημοκρατίας της Σερβίας.” Ωστόσο, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο Βούτσιτς ότι δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στη Σερβία.

Exit mobile version