Ουρουγουάη: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών

Ουρουγουάη: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ουρουγουάης, Φρανσίσκο Μπουστίγιο, υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Τετάρτη, ύστερα από αποκαλύψεις ότι προσπάθησε να κρύψει συζητήσεις σχετικά με τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε ένας ναρκοβαρώνος που ζητούσε διαβατήριο.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Μπουστίγιο δήλωσε: “Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζονται, αλλά είναι ευαίσθητα σε επαρκή βαθμό ώστε να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο.”

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο κ. Μπουστίγιο ενημέρωσε για την παραίτησή του τον πρόεδρο Λακάγιε Που, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ.

Η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Καρολίνα Άτσε, κατέθεσε χθες το πρωί στο πλαίσιο μιας έρευνας που διενεργείται από την εισαγγελία για παρατυπίες στις διαδικασίες έκδοσης ουρουγουανών διαβατηρίων που εξέδωσε ο ναρκοβαρώνος Σεμπαστιάν Μαρσέτ τον Νοέμβριο του 2021.

Ο Μαρσέτ, που είναι φυγάς, είχε ζητήσει διαβατήριο τον Οκτώβριο του 2021 και το είχε λάβει το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ενώ κρατούνταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επειδή προσπάθησε να εξέλθει από τη χώρα με πλαστό ουρουγουανικό διαβατήριο.

Η κυρία Άτσε είχε παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2022, έπειτα από τη δημοσιοποίηση ενός μηνύματος WhatsApp τον Νοέμβριο του 2021, όπου ο δεύτερος της ιεραρχίας του υπουργείου Εσωτερικών, Γκιγιέρμο Μασιέλ, χαρακτηρίζει τον κ. Μαρσέτ “πολύ επικίνδυνο και σημαντικό ναρκοβαρώνο.”


Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο κ. Μπουστίγιο επανέλαβε την διάψευσή του πως υπήρξε οποιαδήποτε παρανομία στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου. Σήμερα αναμένεται να καταθέσει στην εισαγγελία.

Exit mobile version