ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για βοήθεια προς το Ισραήλ, αλλά όχι για την Ουκρανία

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για βοήθεια προς το Ισραήλ, αλλά όχι για την Ουκρανία

Νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο προβλέπει πακέτο βοήθειας ύψους 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με μικρή πλειοψηφία. Στην ψηφοφορία, 226 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ 196 ψήφισαν κατά. Επίσης, 12 Δημοκρατικοί βουλευτές υποστήριξαν το νομοσχέδιο, ενώ 2 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν κατά.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας «Σιδερένιος Θόλος» και «Σφεντόνα του Δαυίδ», για τα οποία προοριζόταν 4 δισ. δολάρια, καθώς και το σύστημα αεράμυνας «Σιδερένια Ακτίνα» για το οποίο προβλεπόταν χρηματοδότηση 1,2 δισ. δολαρίων.

Η πρόταση προβλέπει να αφαιρεθεί η χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ (IRS).

Για να γίνει νόμος, το νομοσχέδιο χρειάζεται την έγκριση τόσο της Γερουσίας όσο και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, ανακοίνωσε ότι η Γερουσία σκοπεύει να αγνοήσει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως “πολύ ελαττωματική πρόταση”.

Ο Σούμερ ανέφερε ότι θα εργαστούν για το δικό τους πακέτο έκτακτης βοήθειας, το οποίο θα περιλαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ισραήλ, την Ουκρανία και τη Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε αρνητικά στο νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων και ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο αν φτάσει στο γραφείο του.

Exit mobile version