Σεισμός στο δυτικό Νεπάλ: Τουλάχιστον 128 νεκροί

Σεισμός στο δυτικό Νεπάλ: Τουλάχιστον 128 νεκροί

Τουλάχιστον 128 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή Τζάτζαρκοτ στο δυτικό Νεπάλ. Η σεισμική δόνηση, η οποία επίσης έγινε αισθητή στο Νέο Δελχί της γειτονικής Ινδίας, έλαβε χώρα την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ.

Το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Νεπάλ κατέγραψε τον σεισμό στους 6,4 βαθμούς, ενώ το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) τον εκτίμησε στους 5,7 βαθμούς. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS), ο σεισμός είχε μέγεθος 5,6 βαθμών.

Οι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματισμένων μπορεί να αυξηθεί, καθώς δεν έχει ακόμη γίνει αξιόπιστη εκτίμηση για την κατάσταση στην ορεινή περιοχή κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Αυτή η περιοχή έχει πληθυσμό περίπου 190.000 κατοίκων, με χωριά που βρίσκονται σε απομακρυσμένους λόφους. Ο αξιωματούχος της περιοχής Τζάτζαρκοτ, Χαρίς Τσάντρα Σάρμα, δήλωσε: «Ο αριθμός των τραυματιών θα μπορούσε να είναι εκατοντάδες και οι θάνατοι μπορεί να αυξηθούν. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν και άλλα έχουν ρωγμές. Χιλιάδες κάτοικοι έζησαν στον ανοικτό χώρο καθώς φοβούνταν να εισέλθουν στα σπίτια τους λόγω των μετασεισμών. Ούτε εγώ ο ίδιος δεν έχω καταφέρει να μπω».Οι ομάδες διάσωσης εργάζονται για να ανοίξουν τους δρόμους που έχουν κλείσει λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τον σεισμό, προκειμένου να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές, δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Ναμαράτζ Μπαταράι.

Σημειώνεται ότι το 2015, περίπου 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο σεισμούς που συνέβησαν στο Νεπάλ. Κατά τη διάρκεια αυτών των σεισμών, ολόκληρες πόλεις καταστράφηκαν, και πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια υπέστησαν ζημιές, με συνολικό κόστος περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομία της χώρας.

Exit mobile version