Πάνω από τα μισά νοικοκυριά δικαιούνται επιδότηση θέρμανσης

Πάνω από τα μισά νοικοκυριά δικαιούνται επιδότηση θέρμανσης

Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά πρόκειται να λάβουν την επιδότηση θέρμανσης τον ερχόμενο χειμώνα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την απόφαση για επέκταση της υποστήριξης προς τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φωτιστικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα, καθώς και το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) για πολύτεκνες οικογένειες. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου.

Τα κριτήρια για την επιδότηση είναι:

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να φθάνει έως τα 16.000€ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000 € για το ζευγάρι συν 5.000 €για κάθε παιδί. Για μονογονεϊκή οικογένεια το όριο είναι 29.000€, συν 5.000Euro για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Για πρώτη φορά φέτος τίθεται ως κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000€, με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων. Η αξία της ακίνητης περιουσίας (όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ), δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000€ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τις 300.000€ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100Euro, ούτε να υπερβαίνει τα 800Euro. Το ανώτατο ποσό αυξάνεται μέχρι το ποσό των 1.000Euro για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Μόνο ένα είδος καυσίμου γίνεται δεκτό να επιδοτηθεί ανά δικαιούχο και για αγορές τουλάχιστον διπλάσιας αξίας των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν έως την 8η Δεκεμβρίου 2023.

Exit mobile version