Ουάσιγκτον: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στη Γάζα»

Ουάσιγκτον: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στη Γάζα»

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να διασφαλιστεί η “ειρήνη και ασφάλεια” στη Γάζα μετά τη λήξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του G7 στο Τόκιο.

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πρέπει να αποτραπεί η “βίαιη εκτόπιση των Παλαιστινίων από τη Γάζα”. Παράλληλα, επισήμανε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διοικήσει τη Γάζα, αλλά ότι μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μετά το τέλος του πολέμου.

“Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από τη Χαμάς. Αυτό οδηγεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου… Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στη Γάζα”, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

“Η πραγματικότητα τώρα, είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου… Δε βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στη Γάζα”, ανέφερε ο Μπλίνκεν.

Exit mobile version