Νέα Υόρκη: Πίνακας του Πικάσο πωλήθηκε έναντι 139,9 εκατ. δολαρίων

Νέα Υόρκη: Πίνακας του Πικάσο πωλήθηκε έναντι 139,9 εκατ. δολαρίων

Σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, πίνακας του αριστοτέχνη της ζωγραφικής, Πάμπλο Πικάσο, με τίτλο “Γυναίκα με ρολόι”, ένα αριστούργημα που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1932, πουλήθηκε προχθές Τετάρτη για το εντυπωσιακό ποσό των 139,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για έναν πίνακα του Πικάσο, του διάσημου Ισπανού καλλιτέχνη που πέθανε πριν από πενήντα χρόνια.

Ο πίνακας αυτός, που είναι μια ελαιογραφία διαστάσεων 130 x 97 εκατοστών, απεικονίζει μια από τις μούσες και ερωμένες του καλλιτέχνη, τη Γαλλίδα ζωγράφο Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ. Η εκτίμηση της αξίας του πίνακα πριν τη δημοπρασία ήταν γύρω στα 120 εκατομμύρια δολάρια. Ανήκε στην πλούσια συλλέκτρια από τη Νέα Υόρκη, Έμιλι Φίσερ Λαντάου, η οποία απεβίωσε πρόσφατα στην ηλικία των 102 ετών. Η συλλογή τέχνης που ανήκε σε αυτήν περιλάμβανε έργα και άλλων διάσημων καλλιτεχνών, όπως οι Jackson Pollock, Willem de Kooning, Mark Rothko, και Andy Warhol, και εκτιμάται ότι ο συνολικός όγκος των πωλήσεων από τη συλλογή Λαντάου θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το πιο υψηλό ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για έναν πίνακα του Πικάσο ήταν τα 179,4 εκατομμύρια δολάρια που πληρώθηκαν για τον πίνακα “Les femmes d’Alger – Version O” (“Γυναίκες του Αλγερίου – Έκδοση Ο”), που δημιουργήθηκε το 1955. Τουλάχιστον έξι πίνακες του Πικάσο έχουν πουληθεί για πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, και το έργο “Les femmes d’Alger” πουλήθηκε το 2015 για το υψηλότερο ποσό που είχε πληρωθεί ποτέ για ένα έργο τέχνης μέχρι τότε. Αυτό το ρεκόρ όμως ξεπεράστηκε το 2017, όταν πληρώθηκαν 450 εκατομμύρια δολάρια για την ελαιογραφία “Salvator Mundi”, που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Exit mobile version