Σλοβακία: Η νέα κυβέρνηση ακύρωσε την παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία

Σλοβακία: Η νέα κυβέρνηση ακύρωσε την παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία

Η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας, υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού εθνικιστή πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, ανακοίνωσε την ακύρωση της παράδοσης ενός πακέτου όπλων και πυρομαχικών προς την Ουκρανία, το οποίο είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Φίτσο, ο οποίος επέστρεψε στη θέση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας για τέταρτη φορά στις 25 Οκτωβρίου, είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι η Σλοβακία θα συνέχιζε να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά θα σταματούσε τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο κ. Φίτσο επανέλαβε αυτήν την απόφαση, προκαλώντας αντιδράσεις από τους συμμάχους της Σλοβακίας στο NATO, καθώς και από την αντιπολίτευση, η οποία τον κατηγορεί ότι είναι “φιλορώσος”. Το πακέτο περιλάμβανε κυρίως πυρομαχικά και εκτιμάται ότι είχε αξία περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, είχε προετοιμαστεί πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να την εγκρίνει.

Ωστόσο, ο κ. Φίτσο διαβεβαιώνει ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της στο NATO και ότι θα επιτρέπει τις πωλήσεις εξοπλισμού και πυρομαχικών από ιδιωτικές εταιρείες, αν και ακυρώνει το πακέτο βοήθειας το οποίο θα καλυπτόταν από τα δημόσια κονδύλια.

Exit mobile version