Αργεντινή: Στο 143% σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός

Αργεντινή: Στο 143% σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να πλήττει τους πολίτες της Αργεντινής, καθώς ανακοινώθηκε ότι ανήλθε στο 143% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο. Αυτή η αύξηση παραμένει ανάμεσα στις υψηλότερες στον κόσμο και επηρεάζει τόσο την καθημερινότητα όσο και την προσεχή ψηφοφορία, μόλις έξι ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που αναμένεται να είναι πολύ αμφίρροπες.

Στη μηνιαία βάση, η αύξηση των τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 8,3% από 12,7% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INDEC).

Ωστόσο, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας το 142,7%, σε σύγκριση με το 138,3% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 ετών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Από την αρχή της χρονιάς, ο πληθωρισμός έχει συσσωρευτικά αυξηθεί κατά 120%.

Οι αναλυτές, που συμμετείχαν σε μια έρευνα της κεντρικής τράπεζας, αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό σε ολόκληρο το έτος, προβλέποντας τώρα ποσοστό 185%, σε σύγκριση με το 180,7% προηγουμένως.

Αυτά τα στοιχεία απηχούν την καθημερινή αγωνία των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές να αλλάζουν με τρόπο εντελώς απρόβλεπτο και διαφορετικό από το ένα κατάστημα στο άλλο.

Exit mobile version