Ιράκ: Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο καθαίρεσε τον πρόεδρο της Βουλής

Ιράκ: Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο καθαίρεσε τον πρόεδρο της Βουλής

Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι καθαίρεσε από το αξίωμά του τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Αλ Χαλμπούσι, ο οποίος είναι ένας ισχυρός σουνίτης πολιτικός. Αυτή η απόφαση ήρθε μετά την καταγγελία ενός βουλευτή που κατηγορούσε τον Αλ Χαλμπούσι για πλαστογραφία ενός εγγράφου.

Στην ανακοίνωσή του, το δικαστήριο αναφέρει ότι ο Αλ Χαλμπούσι έχει καθαιρεθεί από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, και το ίδιο ισχύει και για τον κατήγορο βουλευτή, τον Λαΐθ αλ Ντουλέιμι.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ο Αλ Χαλμπούσι χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως “παράξενη” και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επιπλέον διευκρινίσεις. Ο Αλ Χαλμπούσι είχε αναλάβει το αξίωμα του προεδρεύοντος της Βουλής από το 2018.

Αυτή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκαλεί πολιτική αναταραχή στο Ιράκ, όπου οι πολιτικές συμμαχίες συχνά καθορίζονται από προσωπικές εντάσεις και αντιπαλότητες. Οι εκλογές και οι διορισμοί αξιωματούχων στις υψηλότερες θέσεις συνήθως διαρκούν πολλούς μήνες και είναι περίπλοκες διαδικασίες, επιδεινώντας τις τάσεις έντασης στη χώρα.

Exit mobile version