Μεγάλη απάτη 8 εκατ. σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις

Μεγάλη απάτη 8 εκατ. σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις

Μια σοβαρή υπόθεση απάτης κατά του ΕΟΠΥΥ αποκαλύφθηκε, στην οποία ενεπλάκησαν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και εμπορία ιατροτεχνολογικών ειδών, συγκεκριμένα επιθέματα.

Η εξιχνίαση επιτεύχθηκε από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον των νόμιμων εκπροσώπων 227 εταιρειών. Συνολικά, ανακαλύφθηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων συνταγογραφήσεων, με τη ζημία που υπέστη ο Οργανισμός να ανέρχεται στα 8.237.193 ευρώ.

Οι εταιρείες που εισήγαγαν τα επιθέματα στη χώρα, κατά την περίοδο 2017-2019, τα καταχώριζαν σε κατηγορίες ιατρικού υλικού που είχαν υψηλότερη αποζημίωση από αυτή που θα έπρεπε να λάμβαναν νόμιμα.

Εκμεταλλευόμενες την κατάσταση που δημιουργήθηκε κατά την εγγραφή στο σχετικό μητρώο, οι εταιρείες παρουσίαζαν ψευδώς τα επιθέματά τους ως εξοπλισμός που στην πραγματικότητα δεν είχαν, με αποτέλεσμα να τα κατατάσσουν σε διαφορετική κατηγορία από αυτήν που ανήκαν.

Στη συνέχεια, αυτές οι εταιρείες παρείχαν τα επιθέματα ασθενών, κατά τη συνταγογράφηση, τα οποία, ωστόσο, δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές τους ανάγκες και ήταν επικίνδυνα για την υγεία τους.

Μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί 101 υλικά που κατηγοριοποιήθηκαν εσφαλμένα, ενώ 40 από αυτά αποκλείστηκαν από το μητρώο καθώς δεν ήταν δυνατόν να τα εντάξουν από την αρχή σε καμία κατηγορία.

Exit mobile version