Ρωσία: Συναγερμός μετά από ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό

Ρωσία: Συναγερμός μετά από ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό

Όπως ανακοίνωσε η Rosenergoatom, η κρατική υπηρεσία διαχείρισης των πυρηνικών σταθμών της χώρας, την Κυριακή (12/11), πτερύγια τουρμπίνας έσπασαν, από αδιευκρίνιστο προς το παρόν λόγο, στον πυρηνικό σταθμό στην περιοχή Λένινγκραντ στη Ρωσία,

Αυτό το ατύχημα χαρακτηρίστηκε ως πρωτόγνωρο, ενώ αναφέρθηκε ότι είναι βασική προτεραιότητα να διερευνηθούν οι ακριβείς λόγοι που προκάλεσαν την βλάβη. Εκτιμάται ότι οι επισκευές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Η μονάδα που επλήγη βρίσκεται στην περιοχή και φιλοξενεί προηγμένο αντιδραστήρα VVER 1200 τελευταίας γενιάς. Αντίστοιχους αντιδραστήρες έχει προμηθευτεί και η Λευκορωσία, ενώ κατασκευάζονται από τη Ρωσία στην Τουρκία και σχεδιάζονται για τον πυρηνικό σταθμό Paks-2 στην Ουγγαρία.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα πτερύγια τουρμπίνας, που καταστράφηκαν, ανήκουν σε μια ατμοτουρμπίνα ισχύος 1,2 MW, που κατασκευάστηκε από την εταιρία Power Machines του Αλεξέι Μορντασόφ.

Αφού οι τουρμπίνες δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα, η Rosatom τονίζει ότι “η δυσλειτουργία τους δεν έχει καμία επίπτωση στην πυρηνική ασφάλεια”, καθώς ο αντιδραστήρας λειτουργεί όπως προβλέπεται.

Exit mobile version