Εκλογές στην Αργεντινή: Νέος πρόεδρος ο Σέρχιο Μάσα

Εκλογές στην Αργεντινή: Νέος πρόεδρος ο Σέρχιο Μάσα

Ο Χαβιέρ Μιλέι αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της Αργεντινής, κερδίζοντας τις εκλογές με μια ξεκάθαρη διαφορά. Ο κ. Μιλέι είναι οικονομολόγος με έντονες φιλελεύθερες πεποιθήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει “θεραπεία σοκ” για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Ο Μιλέι κατάφερε να κερδίσει τον αντίπαλό του, τον απερχόμενο υπουργό Οικονομίας Σέρχιο Μάσα, με μια διαφορά πάνω από 11 μονάδες. Συγκεκριμένα, απέσπασε το 55,6% των ψήφων έναντι του 44,3% του αντιπάλου του με καταμετρημένο το 99% των ψηφοδελτίων.

Στο πλαίσιο της θεραπείας-σοκ που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Μιλέι προτείνει ριζοσπαστικά μέτρα όπως την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας, την εγκατάλειψη του νομίσματος πέσο και τη δολαριοποίηση της οικονομίας. Επίσης, προτείνει σημαντικές περικοπές – “αλυσοπρίονο” όπως έλεγε χαρακτηριστικά- στις δημόσιες δαπάνες, παρά τις δυσχέρειες που μπορεί να προκαλέσουν σε μεγάλο μέρος των πολιτών.

Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου και έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να θέσει τέλος στην παρακμή και να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση της Αργεντινής.

Exit mobile version