Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, θα υποβάλει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2024 στη Βουλή.

Το βασικό στοιχείο του νέου προϋπολογισμού είναι η προβλεπόμενη αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μετά από 14 χρόνια, αύξηση που θα φτάνει κατά μέσο όρο τα 1.476 ευρώ ετησίως.

Οι συνταξιούχοι θα δουν επίσης αυξήσεις περίπου 3,05% στις αποδοχές τους, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν παιδιά θα επωφεληθούν από μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ένα κονδύλι ύψους 352 εκατομμυρίων ευρώ για το “επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης” προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα και θα διατεθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Τα έσοδα από τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα ενισχύσουν τις δαπάνες σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα λάβουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 περιλαμβάνει επίσης μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει το 2,1% του ΑΕΠ, έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023.

Τέλος, ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ για τις μεταφορές (εκτός από ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους θα παραμείνει σε ισχύ, ενώ ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ και ταξί θα παραταθεί για άλλους 6 μήνες μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2024.

Exit mobile version