Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη της ακροδεξιάς του Βίλντερς δίνουν τα exit poll

Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη της ακροδεξιάς του Βίλντερς δίνουν τα exit poll

Ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη στη χώρα, φαίνεται ότι είναι ο ηγέτης του Ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV), Γκέερτ Βίλντερς. Σύμφωνα με τα exit polls, ανατρέπονται οι προεκλογικές προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις, καθώς δείχνουν ότι το Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς (PVV) πρόκειται να κερδίσει περίπου 35 έδρες από τις 150 στο κοινοβούλιο. Αυτό αντιστοιχεί σε υπερδιπλάσιο αριθμό από αυτόν που κατέκτησε στις προηγούμενες εκλογές το 2021. Ακολουθεί η συμμαχία των Εργατικών-Πράσινων υπό τον Φρανς Τίμερμανς με 25 έδρες.

Εάν τα αποτελέσματα των exit polls επιβεβαιωθούν, αυτό θα σημάνει ένα σημαντικό πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη. Προβλέπεται ότι ο Γκέερτ Βίλντερς θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού και ίσως ακόμα να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας.

Σημαντικό στοιχείο του προγράμματος του PVV είναι η αντι-ισλαμική ρητορική του Βίλντερς, που συμπεριλαμβάνει την πρόθεση να απαγορευτούν τα τζαμιά και το Κοράνι, καθώς και οι ισλαμικές μαντίλες. Επίσης, ο Βίλντερς είναι ευρωσκεπτικιστής και υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος “Nexit” για την αποχώρηση της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Exit mobile version