Ιράν: Προχώρησε σε όγδοη εκτέλεση για τις διαδηλώσεις του 2022

Ιράν: Προχώρησε σε όγδοη εκτέλεση για τις διαδηλώσεις του 2022

Οι αρχές του Ιράν πραγματοποίησαν προχθές, Πέμπτη 23/11, την εκτέλεση ενός νεαρού άνδρα που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός μέλους των δυνάμεων επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα πέρυσι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόκειται για την όγδοη εκτέλεση που συνδέεται με την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, που πέθανε στα χέρια της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της σύλληψής της τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο 21χρονος Μιλάντ Ζοχρεβάντ εκτελέστηκε “μυστικά” τα ξημερώματα σε φυλακή της πόλης Χαμαντάν, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, που έχει έδρα τη Νορβηγία.

Ο νέος αυτός άνδρας είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη φονική επίθεση κατά ενός αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην πόλη Μαλαγέρ τον Νοέμβριο του 2022.

Η οργάνωση Hengaw επισήμανε ότι ο νεαρός άνδρας δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την εκτέλεσή του, και δεν του επιτράπηκε να συναντήσει μέλη της οικογένειάς του για τελευταία φορά.

Το Ιράν δεν έχει αναφέρει την εκτέλεση του Μιλάντ Ζοχρεβάντ στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ομάδα Dadban, που αποτελείται από δικηγόρους που εργάζονται εθελοντικά υπέρ πολιτικών κρατουμένων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, επιβεβαίωσε την εκτέλεση μέσω του πρώην Twitter, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιτράπηκε στον καταδικασθέντα να συναντήσει δικηγόρο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights, που έχει έδρα το Όσλο, οι ιρανικές αρχές έχουν εκτελέσει πάνω από 680 ανθρώπους φέτος, οι οποίοι στην πλειονότητά τους καταδικάστηκαν για υποθέσεις φόνων και διακίνησης ναρκωτικών.

Exit mobile version