Νιγηρία: 50 τζιχαντιστές νεκροί από έκρηξη νάρκης

Νιγηρία: 50 τζιχαντιστές νεκροί από έκρηξη νάρκης

Περίπου πενήντα τζιχαντιστές βρήκαν τραγικό θάνατο σε μια έκρηξη νάρκης κοντά στη λίμνη Τσαντ στη βορειοανατολική Νιγηρία, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, που επικαλείται πηγές παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, δύο φορτηγά με αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους καταστράφηκαν από έκρηξη νάρκης ξηράς έξω από το χωριό Αρίνα Μασαλάκι, στην πολιτεία Μπόρνοστη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), σύμφωνα με στελέχη παραστρατιωτικών οργανώσεων που συνεργάζονται με το νιγηριανό στρατό.

Όπως εξήγησε ένας από αυτούς, ο Μπαμπακούρα Κολό, «τα φορτηγά ήταν φορτωμένα με μαχητές όταν το πρώτο έπεσε πάνω σε νάρκη και εξερράγη, με αποτέλεσμα να εκραγεί και το δεύτερο που ακολουθούσε σε μικρή απόσταση».

Περίπου πενήντα τζιχαντιστές που επέβαιναν στα δύο οχήματα σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Οι τζιχαντιστές ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επίθεση όταν έπεσαν στη νάρκη περίπου στις 10:00 το πρωί, δήλωσε ο Ιμπραήμ Λίμαν, ακόμα ένας ηγέτης παραστρατιωτικών οργανώσεων που συνεργάζονται με το νιγηριανό στρατό.

Το Ισλαμικό Κράτος Δυτικής Αφρικής (ΙΚΔΑ), που δημιουργήθηκε όταν διασπάστηκε η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ το 2016, δραστηριοποιείται στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, όπου εμπλέκεται σε μάχες κυρίως με άλλες τζιχαντιστικές ομάδες.

Κατά το παρελθόν, η Μπόκο Χαράμ και το ΙΚΔΑ έχουν τοποθετήσει νάρκες σε δρόμους, με σκοπό να επιτεθούν σε στρατιωτικά οχήματα και πολίτες.

Η εξέγερση των τζιχαντιστών στη Νιγηρία και οι προσπάθειες για την καταστολή της τα τελευταία 14 χρόνια έχουν κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων και έχουν προκαλέσει τον εσωτερικό εκτοπισμό πάνω από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Exit mobile version