Τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών: Οι αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο

Τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών: Οι αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τέσσερις σημαντικές αλλαγές εντάσσονται στο στο νομοσχέδιο που αφορά το φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων. Οι αλλαγές αυτές είναι:

  1. Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, ανεξαρτήτως του εισοδήματος που δηλώνεται. Αυτή η μείωση θα ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του ύψους των εισοδημάτων που ανακοινώνουν.
  2. Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος. Εισάγεται μια σαφής διάταξη που επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το ποσό που προκύπτει από τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ζητήσουν έλεγχο από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδείξουν την ακρίβεια των δηλώσεών τους σχετικά με το εισόδημα που είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.
  3. Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του τζίρου της επιχείρησης. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι η προσαύξηση του τεκμαρτού θα είναι 5% του ποσού κατά το οποίο ο ελεύθερος επαγγελματίας υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του στην κατηγορία του. Αυτό σημαίνει ότι η προσαύξηση θα εφαρμόζεται ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης, με μικρότερο φορολογικό βάρος για τους επαγγελματίες.
  4. Προσθήκη στη λίστα των ελεύθερων επαγγελματιών που εξαιρούνται από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής. Αυτοί περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη από 67%, τους γονείς μονογονεϊκής οικογένειας, τους γονείς πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και τους γονείς παιδιών με αναπηρία 67% και άνω.
Exit mobile version