Ανακοίνωση Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο: Με επιστολική ψήφο οι ευρωεκλογές – Όλη η χώρα μία περιφέρεια με σταυρό

Ανακοίνωση Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο: Με επιστολική ψήφο οι ευρωεκλογές – Όλη η χώρα μία περιφέρεια με σταυρό

Κατά την εισαγωγική του δήλωση στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια σημαντική απόφαση για τις επερχόμενες ευρωεκλογές: την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή την απόφαση ως μια ιστορική τομή και ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτή η απόφαση θα επιτρέπει σε κάθε εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσει από το σπίτι του, ανεξάρτητα από την απόσταση. Επιπλέον, αυτή η επιστολική ψήφος θα επεκταθεί και στις επόμενες εθνικές εκλογές, επιτρέποντας σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να συμμετέχουν που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν λόγω περιορισμών ή υποχρεώσεων.

Για το ισχύον σύστημα ανάδειξης των 21 ευρωβουλευτών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι και στις ερχόμενες ευρωεκλογές θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, γιατί τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης με λίστα προσδιορισμένων βουλευτών. Υπήρξε, όπως είπε, προβληματισμός για να υπάρξει διαίρεση της επικράτειας, «αλλά πιστεύω ότι η ενιαία επικράτεια αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση» και σημείωσε :«Τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά μακριά από τοπικές φωνές για να γίνεται πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Exit mobile version