Κασσελάκης στη συνάντηση με – Γεραπετρίτη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου»

Κασσελάκης στη συνάντηση με - Γεραπετρίτη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου»

Ο πρόεδρος του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του υποστηρίζει απόλυτα τον διάλογο με την Τουρκία, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, με στόχο τη μείωση της έντασης, τη δημιουργία εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε πολλούς τομείς. Ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε αυτήν τη θέση κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη για να ενημερωθεί για το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης επανέλαβε ότι ο διάλογος πρέπει να εξελιχθεί βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής που να περιλαμβάνει σαφείς κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, η διαφύλαξη της ελληνικής κυριαρχίας και η αποκλεισμός κάθε συζήτησης για τη συνεκμετάλλευση ή την εγκατάλειψη του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για καθορισμό σαφών όρων για τις διερευνητικές συνομιλίες και την αξιοποίηση των διεθνών συμμαχιών προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μακροπρόθεσμη δέσμευση στον διάλογο.

Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει θέματα εξωτερικής πολιτικής για να επιτεθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγορώντας το ως “εθνική εξαίρεση” για τον οποίο ο “πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη”. Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα ακολουθήσει αυτήν την οδό και θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε θέση που παραβιάζει τα εθνικά συμφέροντα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανήλθε «στην πρόταση που κατέθεσε σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, με την οποία επαναφέρει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα» και «προτείνει την αποστολή κοινής επιστολής από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, προς τις αρμόδιες επιτροπές του βρετανικού κοινοβουλίου με σκοπό να υποστηρίξουν την καθιέρωση διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα, με τη συμμετοχή της UNESCO».

Exit mobile version