Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Πράσινα, μπλε, κίτρινα ή πορτοκαλί – Η ΔΕΗ έχει την χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Πράσινα, μπλε, κίτρινα ή πορτοκαλί – Η ΔΕΗ έχει την χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα

Από μια πρόσφατη ανάλυση των νέων δεδομένων για το “πράσινο” τιμολόγιο ρεύματος, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024, φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις τιμές που προσφέρουν οι διάφοροι προμηθευτές. Αυτές οι διαφορές είναι αποτέλεσμα των παραμέτρων που καθορίστηκαν από τις εταιρίες και υποβλήθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή, σύμφωνα με την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου.

Από τα δεδομένα που παρέχει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για πέντε μεγάλους προμηθευτές, η ΔΕΗ προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή, 15,932 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ οι τιμές των υπολοίπων κυμαίνονται από 16,596 σεντς έως 20,572 σεντς ανά κιλοβατώρα. Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν από Ιανουάριο θα ανακοινωθούν την 1η του μήνα, παρέχοντας έτσι μια πλήρη εικόνα από όλους τους προμηθευτές. Οι τιμές θα ανακοινώνονται συστηματικά στις ιστοσελίδες των προμηθευτών και της Ρυθμιστικής Αρχής, επιτρέποντας στους καταναλωτές να κάνουν συγκρίσεις και να επιλέξουν την πιο συμφέρουσα προσφορά.

Στο “πράσινο” τιμολόγιο, που θα είναι υποχρεωτικό για την πλειονότητα των καταναλωτών από την 1η Ιανουαρίου, εκτός από εκείνους με συμβόλαια με σταθερή τιμή ή όσους επιλέξουν διαφορετικά, αναμένεται να ενταχθεί πάνω από το 70% των πελατών. Οι προμηθευτές έχουν ήδη ενημερώσει τους καταναλωτές για τις διαθέσιμες επιλογές.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις προσφορές των παρόχων και να ενημερώνονται σωστά για τις τιμές και τις επιλογές που έχουν, χρησιμοποιώντας εργαλεία σύγκρισης όπως η ιστοσελίδα της ΡΑΕ ή του e-katanalotis. Η σχετική υπουργική απόφαση επιβάλλει επίσης στους προμηθευτές να δημοσιεύουν τις τιμολογιακές παραμέτρους της μεθοδολογίας τους για το Ειδικό (“πράσινο”) Τιμολόγιο, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ενημέρωση του καταναλωτή.

Exit mobile version