Γάζα: Bέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός

Γάζα: Bέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός

Την Παρασκευή (9/12) οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους και ενώ ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων.

Το σχέδιο ψηφίσματος ψήφισαν 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταψηφίστηκε από τις ΗΠΑ, ενώ απείχε το Ηνωμένο Βασίλειο. Είχε συνταχθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά την ενεργοποίηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ του άρθρου 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο δίνει την δυνατότητα επιτρέπει στον Γενικό Γραμματέα να εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Όμως, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο, για 35η φορά από το 1970, σε ψήφισμα για το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα (από τα 39 συνολικά), τονίζοντας την αντίθεσή τους σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε: «Δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός» η οποία «θα σπείρει τους σπόρους του επόμενου πολέμου»

Exit mobile version