ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά ενημέρωση για τις συζητήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά ενημέρωση για τις συζητήσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και στη συνάντηση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι γενικά θετική, εστιάζοντας ωστόσο σε συγκεκριμένες πτυχές της “Διακήρυξης των Αθηνών” που υπεγράφη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Κουμουνδούρου ζητά ενημέρωση από την κυβέρνηση σχετικά με το περιεχόμενο της Διακήρυξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, βασισμένου στο Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας την ανάγκη για σαφήνεια ως προς το αν η Διακήρυξη υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα, ο κ. Κασσελάκης έκανε αναφορά στην ανάγκη μιας στρατηγικής που θα διαμορφώνει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, με έμφαση στις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν τις αγορές F16 και Eurofighter από την Τουρκία, καθώς και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη διασύνδεση της Χάγης με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Στην ίδια ανάρτηση, ο Κασσελάκης τόνισε: «με λύπη είδα ότι, σε αντίθεση με τη συνέντευξη Τύπου του 2017 με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, σήμερα [σ.σ. χθες] μίλησε για “τουρκική”. Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί αυτό το ιστορικό προηγούμενο. Δυστυχώς, όμως ή δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος για να το κάνει ή επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής».

Exit mobile version