Αυχενικό: Χτυπά κυρίως γυναίκες στη μέση ηλικία και άτομα με καθιστική ζωή

Αυχενικό: Χτυπά κυρίως γυναίκες στη μέση ηλικία και άτομα με καθιστική ζωή

Το αυχενικό σύνδρομο, που προκαλεί πόνο στην περιοχή του αυχένα, της κεφαλής και της πλάτης, είναι συχνότερο σε άτομα με καθιστική ζωή και σε γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, όπως εξηγεί ο ορθοπεδικός φυσικοθεραπευτής του «Ασκληπιείου», Κωσταντίνος Δανάλης, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm και την Τάνια Μαντουβάλου. Σύμφωνα με τον κ. Δανάλη, έως και το 70% του πληθυσμού μπορεί να έχει πόνο στον αυχένα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, με το ποσοστό να αυξάνεται με την ηλικία και να είναι ιδιαίτερα συχνό στις γυναίκες στην 5η δεκαετία.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν υπερβολικά φορτία στους μυς του αυχένα και της ωμοπλάτης, φυσική φθορά στις αρθρώσεις, τραυματισμούς μετά από ατύχημα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, στρες, κάπνισμα και ιστορικό οσφυαλγίας. Χωρίς θεραπεία, ο πόνος μπορεί να γίνει χρόνιος και να επιδεινώσει τα συμπτώματα ή τη μυϊκή αδυναμία, δημιουργώντας κινητικούς περιορισμούς.

Η φυσικοθεραπεία είναι βασική στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου, με την ορθοπεδική χειροπρακτική μάλαξη και ηλεκτροθεραπεία να αντιμετωπίζουν τον οξύ πόνο και τη δομημένη άσκηση να δυναμώνει τους μυς, να διορθώνει τη στάση και να προλαμβάνει υποτροπές.

Exit mobile version