Ε.Ε: Συμφωνία για το μεταναστευτικό – Τι προβλέπει

Ε.Ε: Συμφωνία για το μεταναστευτικό - Τι προβλέπει

Προκαταρκτική συμφωνία επιτεύχθηκε για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου μετά από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν. Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και περιλαμβάνει τα εξής βασικά στοιχεία:

  1. Κανονισμός Ελέγχου (Screening Regulation): Προβλέπει προκαταρκτική διαδικασία για ταχεία εξέταση του προφίλ αιτούντων άσυλο, συλλογή βασικών πληροφοριών και έλεγχοι υγείας και ασφάλειας.
  2. Τροποποιημένος Κανονισμός Eurodac: Αφορά τη βάση δεδομένων που αποθηκεύει βιομετρικά στοιχεία αιτούντων άσυλο, για την αποτροπή πολλαπλών αξιώσεων.
  3. Τροποποιημένος Κανονισμός για τις Διαδικασίες Ασύλου (APR): Εισάγει μια ταχεία διαδικασία στα σύνορα, αλλά και την παραδοσιακή διαδικασία ασύλου που είναι πιο χρονοβόρα.
  4. Κανονισμός Διαχείρισης Ασύλου και Μετανάστευσης (AMMR): Θεσπίζει ένα σύστημα «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» για κράτη μέλη που υφίστανται «μεταναστευτική πίεση».
  5. Κανονισμός για τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων (Crisis and Force Majeure Regulation): Προβλέπει ειδικούς κανόνες για εξαιρετικές καταστάσεις, όπως μαζικές αφίξεις προσφύγων ή καταστάσεις ανωτέρας βίας.

Η συμφωνία στοχεύει στην επίτευξη μιας ισορροπημένης προσέγγισης μεταξύ των κρατών μελών που βρίσκονται στη «πρώτη γραμμή» της μεταναστευτικής κρίσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, και των κρατών που αντιμετωπίζουν την άφιξη παράτυπων μεταναστών. Οι τελικές εγκρίσεις του συμφώνου πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Exit mobile version