Eπίθεση τζιχαντιστών σε χωριό της νοτιοδυτικής Ουγκάντας – Δέκα χωρικοί νεκροί

Eπίθεση τζιχαντιστών σε χωριό της νοτιοδυτικής Ουγκάντας - Δέκα χωρικοί νεκροί


Τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ένα χωριό της νοτιοδυτικής Ουγκάντας, τουλάχιστον δέκα άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ενόπλων. Οι αρχές της περιοχής κατηγορούν για την επίθεση τους αντάρτες των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), μια ομάδα που έχει δηλώσει πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας στην περιφέρεια Καμουένγκε, οι δράστες ήταν οπλισμένοι με βαρύ οπλισμό και είχαν εισέλθει στη χώρα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Κατά την επίθεση, οι επιτιθέμενοι λεηλάτησαν μια αποθήκη τροφίμων, αρπάζοντας φασόλια, καλαμπόκια, αυγά και πατάτες.

Οι ADF, που σχηματίστηκαν κυρίως από μουσουλμάνους αντάρτες της Ουγκάντας, έχουν διαπράξει πολλές επιθέσεις και έχουν σκοτώσει χιλιάδες αμάχους από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το 2019, ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Από το 2021, Καμπάλα και Κινσάσα έχουν ξεκινήσει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις για να απομακρύνουν τους αντάρτες των ADF από τα προπύργιά τους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά οι επιθέσεις της οργάνωσης συνεχίζονται. Ο πρόεδρος της Ουγκάντας ανέφερε πρόσφατα ότι περίπου 200 μέλη των ADF σκοτώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε αεροπορικές επιδρομές στη ΛΔ του Κονγκό.

Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ επικήρυξαν για 5 εκατομμύρια δολάρια τον ηγέτη των ADF, Μούσα Μπαλούκου από την Ουγκάντα.

Exit mobile version