Πόλεμος στη Γάζα: Το Ισραήλ δίνει τελεσίγραφο στους αμάχους να απομακρυνθούν αμέσως από τη Χαν Γιούνις

Πόλεμος στη Γάζα: Το Ισραήλ δίνει τελεσίγραφο στους αμάχους να απομακρυνθούν αμέσως από τη Χαν Γιούνις

Καθώς οι συνομιλίες για μία δεύτερη εκεχειρία στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς διεξάγονται σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης αμάχων από τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας, το Χαν Γιούνις. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, στην περιοχή αυτή βρίσκονται περισσότεροι από 140.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι.

Ο αρχηγός της Χαμάς βρίσκεται στην Αίγυπτο για διαπραγματεύσεις με Καταριανούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για μια νέα κατάπαυση πυρός. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός όμως, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας σε πρόσφατο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ φέρεται να προτείνει προσωρινές καταπαύσεις των εχθροπραξιών ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων, πρόταση που απορρίπτεται από τη Χαμάς, η οποία επιδιώκει μια μόνιμη κατάπαυση πυρός. Η Χαμάς τονίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει τις επιθέσεις.

Ο ισραηλινός στρατός απαιτεί την «άμεση» απομάκρυνση των αμάχων από μια περιοχή που αντιστοιχεί σε περίπου το 20% της έκτασης του Χαν Γιούνις, σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με το OCHA, η πλήρης έκταση των εκτοπισμών που θα προκύψουν από αυτή την εντολή δεν είναι ακόμη σαφής. Πριν από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων δύο μήνες πριν, περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι ζούσαν στην περιοχή, ενώ περίπου 141.000 Παλαιστίνιοι κατέφυγαν εκεί από άλλες περιοχές της Γάζας, εγκατεστημένοι σε 32 καταυλισμούς.

Exit mobile version