Δήλωση Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Ιστορική μεταρρύθμιση – Με αυστηρές προϋποθέσεις η λειτουργία τους»

Δήλωση Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Ιστορική μεταρρύθμιση - Με αυστηρές προϋποθέσεις η λειτουργία τους»

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων, ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις. Ο Μητσοτάκης θεωρεί ιστορική την συγκεκριμένη ρύθμιση, τονίζοντας όμως τη συνεχιζόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο ενώπιον του πρωθυπουργού και των υπολοίπων μελών της κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης τόνισε την αναγκαιότητα αυστηρών προϋποθέσεων τόσο στη λειτουργία όσο και στις εγκαταστάσεις των νέων ιδρυμάτων, επισημαίνοντας ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα πραγματοποιηθεί με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα :

«Είναι ιστορική η ρύθμιση στην Παιδεία. Ενισχύουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και διαμορφώνουμε το πλαίσιο για να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο τόπος μας μπορεί να καταστεί τόπος προσέλκυσης φοιτητών, ενώ κάποιοι άλλοι δεν θα φύγουν για πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προτεραιότητα μας είναι πάντα το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παραμένουμε μια από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που έχει τέτοια τείχη στην Παιδεία. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν αυστηρές προϋποθέσεις και στη λειτουργία τους και στις εγκαταστάσεις. Στην Κύπρο φοιτούν κοντά 20.000 Έλληνες. Εκεί για τη μεταρρύθμιση συμφώνησαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα γίνει με τέτοιον τρόπο που θα ανταποκρίνεται στον 21ο αιώνα».

Exit mobile version