Οκλαχόμα: 71χρονος Aφροαμερικανός αθωώθηκε μετά από 48 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν έκανε

Οκλαχόμα: 71χρονος Aφροαμερικανός αθωώθηκε μετά από 48 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν έκανε

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα φυλάκισης για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ένας 71χρονος άνδρας στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο. Ο Γκλεν Σίμονς, Αφροαμερικανός, έχει πλέον το ρεκόρ της μακροβιότερης φυλάκισης αθώου στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το εθνικό μητρώο αθωώσεων.

Το 1975, ο Σίμονς και ο Ντον Ρόμπερτς καταδικάστηκαν σε θάνατο για φόνο ενός 30χρονου υπαλλήλου κάβας στην πόλη Έντμοντ, με την ποινή τους να μετατρέπεται αργότερα σε ισόβια κάθειρξη. Η καταδίκη τους βασίστηκε σε μαρτυρία έφηβης, η οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της ληστείας αλλά επέζησε, και τους αναγνώρισε ανάμεσα σε άλλους υπόπτους που της παρουσίασαν οι αστυνομικοί. Ωστόσο, η αξιοπιστία της αναγνώρισης αυτής αμφισβητήθηκε αργότερα.

Ο Γκλεν Σίμονς αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο, έπειτα από 48 χρόνια, έναν μήνα και 18 ημέρες στη φυλακή. Κρίθηκε αθώος την Τρίτη από δικαστήριο στην Οκλαχόμα, το οποίο και ακύρωσε την καταδίκη του. Μιλώντας στον Τύπο, ο Σίμονς εξέφρασε την ανακούφισή του για την αθώωση, λέγοντας: «Αυτή είναι μια μέρα που περιμέναμε πολύ, πάρα πολύ καιρό». Ο άλλος κρατούμενος, ο Ρόμπερτς, αφέθηκε ελεύθερος το 2008.

Στο μεταξύ, ο Σίμονς ενδέχεται τώρα να διεκδικήσει αποζημίωση, δηλώνοντας: «Ό,τι έγινε έγινε, αλλά πρέπει να υπάρξει λογοδοσία και αποκατάσταση».

Exit mobile version