Ονδούρα: Δολοφονία 39χρονου δημοσιογράφου με πυροβολισμούς

Ονδούρα: Δολοφονία 39χρονου δημοσιογράφου με πυροβολισμούς

Ο δημοσιογράφος Φρανσίσκο Ραμίρες, 39 ετών, δολοφονήθηκε στην πόλη Δανλί της Ονδούρας. Ο δημοσιογράφος, που εργαζόταν για τον τηλεοπτικό σταθμό Canal 24 και για την εισαγγελία, απήχθη από ένοπλους και δολοφονήθηκε με αρκετούς πυροβολισμούς. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν υπό αστυνομική φύλαξη, μετά από επίθεση που υπέστη τον Μάιο, η ασφάλειά του δεν αποδείχθηκε αρκετή, καθώς ο αστυνομικός που τον φυλούσε τραυματίστηκε στην επίθεση.

Η διευθύντρια της Επιτροπής για την Ελευθερία της Έκφρασης στην Ονδούρα, Αμάδα Πόνσε, υποστήριξε ότι η δολοφονία οφειλόταν στη δημοσιογραφική δουλειά του Ραμίρες και ότι η εντολή για τη δολοφονία του είχε δοθεί από φυλακή της Ονδούρας. Ο Ραμίρες είχε δεχθεί απειλές και προηγούμενη επίθεση λόγω της δημοσιογραφικής του δουλειάς, ιδιαίτερα σχετικά με εγκληματικές δραστηριότητες.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τη δολοφονία και κάλεσε τις αρχές της Ονδούρας να ενισχύσουν την προστασία των δημοσιογράφων και όσων ασκούν την ελευθερία έκφρασης. Ο Φρανσίσκο Ραμίρες ήταν ο δεύτερος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε το 2023 στην Ονδούρα, μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για δημοσιογράφους. Από το 2001 έχουν δολοφονηθεί πάνω από 100 δημοσιογράφοι στη χώρα, συχνά στοχοποιούνται από συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και έχουν διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό.

Exit mobile version