Γερμανία: Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Γερμανία: Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομίας και κορυφαίος πολιτικός του CDU, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Η οικογένεια του ανακοίνωσε ότι ο Σόιμπλε απεβίωσε ειρηνικά στο σπίτι του το βράδυ της Τρίτης. Ο Σόιμπλε, που είχε μακρά και διακεκριμένη καριέρα στην πολιτική, εντάχθηκε στο CDU το 1965 και υπηρέτησε ως βουλευτής στη Bundestag για μισό αιώνα.

Γεννημένος στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 στο Φράιμπουργκ, ο Σόιμπλε σπούδασε νομική και αφιερώθηκε στην πολιτική, επηρεασμένος από τον πατέρα του, Καρλ, που ήταν επίσης μέλος του CDU και της βουλής στη Βάδη. Η πολιτική δραστηριότητα ήταν κοινή και στην υπόλοιπη οικογένειά του, με τον μικρότερο αδελφό του, Τόμας, να υπηρετεί ως υπουργός στην κυβέρνηση της Βάδης-Βυτεμβέργης.

Ο Σόιμπλε ήταν παντρεμένος από το 1969 με την Ίνγκεμποργκ, με την οποία είχε τέσσερα παιδιά και τέσσερα εγγόνια. Ο γαμπρός του, Τόμας Στρομπλ, ήταν επίσης σημαντική φιγούρα στον πολιτικό χώρο, ενώ η κόρη του, Κριστίν, είχε ρόλο επικεφαλής προγράμματος στο γερμανικό δημόσιο δίκτυο ARD. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Bild”, ο Σόιμπλε είχε αντιμετωπίσει καρκίνο για χρόνια, αλλά επέλεξε να μη γνωστοποιήσει δημοσίως την πάλη του με την ασθένεια.

Ήταν μια σημαντική και πολλές φορές αμφιλεγόμενη φιγούρα για την Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, λόγω της σταθερής του υποστήριξης στην πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας. Η επιμονή του Σόιμπλε σε αυστηρά μέτρα λιτότητας και δημοσιονομικού ελέγχου προκάλεσε σημαντική δυσαρέσκεια και αντίδραση σε πολλές χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, καθώς θεωρούνταν ότι συνέβαλε στην επιδείνωση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.

Παρά τις αντιδράσεις, ο Σόιμπλε υποστήριζε ότι τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητα για τη διάσωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποφυγή μιας βαθύτερης οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, πολλοί στον ευρωπαϊκό Νότο αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης και τονίζουν ότι το κόστος της λιτότητας ήταν υπερβολικό για τις πληγείσες κοινωνίες.

Exit mobile version