Λιβύη: Στα 12 ναυτικά μίλια – Οι επιπτώσεις με την Αίγυπτο και η σημασία για την Ελλάδα

Λιβύη: Στα 12 ναυτικά μίλια – Οι επιπτώσεις με την Αίγυπτο και η σημασία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα ανακοίνωσε μέσω επιστολής στον ΟΗΕ την απόφασή της να ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη (contiguous zone) εκτός της υφιστάμενης ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων, επεκτείνοντάς την κατά ακόμη 24 ναυτικά μίλια προς βορράν.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στο διάταγμα της Αιγύπτου για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ενώ η Λιβύη και η Αίγυπτος διαφωνούν για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους.

Η συνορεύουσα ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων δεν παρέχει κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά δίνει δικαιώματα ελέγχου σε ζητήματα που αφορούν την εμπορική κίνηση (τελωνειακά), την ασφάλεια ή τη μετανάστευση. Η κίνηση της Τρίπολης είναι μέρος της ευρύτερης διαμάχης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή, ειδικά μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.

Για την Ελλάδα, η κίνηση αυτή δεν φαίνεται να αλλάζει ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την εκκρεμότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα νότια της Κρήτης. Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Ωστόσο, η Κρήτη δεν είχε συμπεριληφθεί σε αυτή την επέκταση, μερικώς λόγω της ερμηνείας της Αγκυρας για casus belli.

Αναμένεται ότι η Αίγυπτος θα απαντήσει στην κίνηση της Λιβύης μέσω επιστολής στα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας.

Exit mobile version