Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ

Ο Ζακ Ντελόρ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ένωσης, απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών. Η απώλειά του ανακοινώθηκε από την κόρη του, Μαρτίν Ομπρί, η οποία δήλωσε ότι ο πατέρας της πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του στο σπίτι του στο Παρίσι.

Κατά τη δεκαετή προεδρία του στην Κομισιόν (1985-1995), ο Ζακ Ντελόρ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της ενιαίας αγοράς και άνοιξε τον δρόμο για το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Επιπλέον, ενώ συνέβαλε ουσιαστικά στη διεύρυνση της ΕΕ από τα 10 στα 15 κράτη μέλη. Πριν αναλάβει την ηγεσία της Κομισιόν, ο Ντελόρ είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας στη Γαλλία και είχε συμβάλει σημαντικά στον τραπεζικό τομέα και την ευρωπαϊκή πολιτική.

Η επιτροπή Ντελόρ, την οποία συγκρότησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 1988, πρότεινε το ενιαίο νόμισμα και έθεσε τα θεμέλια για τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Η συνεισφορά του Ντελόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται αποφασιστική, καθώς τα επιτεύγματά του έχουν διαμορφώσει βαθιά το σημερινό πρόσωπο και τη λειτουργία της ΕΕ.

Exit mobile version