Ισραήλ: Tο Ανώτατο Δικαστήριο βάζει φρένο στη δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου

Ισραήλ: Tο Ανώτατο Δικαστήριο βάζει φρένο στη δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έλαβε μια ιστορική απόφαση, ακυρώνοντας έναν κρίσιμο νόμο της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Αυτή η μεταρρύθμιση επιδίωκε να περιορίσει τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με στόχο την αλλαγή του τρόπου που το δικαστικό όργανο ελέγχει και ακυρώνει τις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και της Κνεσέτ.

Η απόφαση για την ακύρωση του νόμου πάρθηκε με πλειοψηφία οκτώ από τους δεκαπέντε δικαστές του Δικαστηρίου, οι οποίοι απέρριψαν τη ρύθμιση που θα αφαιρούσε τη δυνατότητα του Δικαστηρίου να κρίνει τον «εύλογο χαρακτήρα» των αποφάσεων της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Η μεταρρύθμιση είχε προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση, με το κίνημα διαμαρτυρίας να διαρκεί πολλούς μήνες. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση είχε προκαλέσει διεθνή ανησυχία για την κατάσταση της ισραηλινής δημοκρατίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γιαρίβ Λεβίν, αντέδρασε στην απόφαση κατηγορώντας το Ανώτατο Δικαστήριο για υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας. Αντίθετα, οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης θεωρούν ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, αποδυναμώνοντας τους μηχανισμούς ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας και απειλώντας τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους.

Το Ισραήλ δεν διαθέτει Σύνταγμα, και η ρήτρα του «εύλογου χαρακτήρα» λειτουργεί ως μηχανισμός για τη δικαστική εποπτεία των κυβερνητικών αποφάσεων.

Exit mobile version