Τουρκία: Δεν επιτρέπει τη διέλευση των στενών της σε βρετανικά ναρκαλιευτικά που έχουν προορισμό την Ουκρανία

Τουρκία: Δεν επιτρέπει τη διέλευση των στενών της σε βρετανικά ναρκαλιευτικά που έχουν προορισμό την Ουκρανία

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι δεν θα επιτρέψουν σε δύο βρετανικά ναρκαλιευτικά να διαπλεύσουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα για να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα και να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία, επικαλούμενη την Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία απαγορεύει τη διέλευση πολεμικών πλοίων μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων κατά τη διάρκεια πολέμου.

Η Βρετανία είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα τη μεταφορά των ναρκαλιευτικών στο Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό για να βοηθήσουν στις θαλάσσιες επιχειρήσεις της χώρας. Ωστόσο, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επιμένει στην αποτροπή της διέλευσης αυτών των πλοίων, προβάλλοντας την ανάγκη για μη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα και την αμερόληπτη εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ.

Η Τουρκία έχει ενεργοποιήσει τη συνθήκη αυτή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αποτρέποντας έτσι τη διέλευση πολεμικών πλοίων των εμπόλεμων μερών. Η στάση αυτή της Τουρκίας είναι σημαντική, καθώς διατηρεί καλές σχέσεις και με το Κίεβο και με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Exit mobile version