ΗΠΑ: Ο Τραμπ προσέφυγε κατά της απόφασης αποκλεισμού του από τα ψηφοδέλτια στην πολιτεία Μέιν

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προσέφυγε κατά της απόφασης αποκλεισμού του από τα ψηφοδέλτια στην πολιτεία Μέιν

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης του δικαστηρίου του Μέιν, η οποία τον αποκλείει από τα ψηφοδέλτια της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία. Η απόφαση αυτή, δεύτερη μετά από παρόμοια απόφαση στο Κολοράντο, βασίζεται στην κρίση ότι ο Τραμπ «δεν είναι κατάλληλος για να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου», λόγω της αιματηρής επίθεσης οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Οι δικηγόροι του Τραμπ κατέθεσαν αίτηση για ακύρωση της απόφασης, την οποία χαρακτηρίζουν «μεροληπτική» και «αυθαίρετη». Η υπουργός Εσωτερικών του Μέιν, Σένα Μπέλοους, υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου. Η απόφαση ελήφθη βάσει της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που απαγορεύει σε άτομα που ενεπλάκησαν σε «ανταρσία» να αναλαμβάνουν δημόσιο αξίωμα.

Το ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί τελικά από το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Η εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων κατά πολιτεία για την ανάδειξη των υποψηφίων για την προεδρία ξεκινά τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, στην Άιοβα.

Exit mobile version