Σαουδική Αραβία: Μπήκε στην ομάδα των χωρών BRICS

Σαουδική Αραβία: Μπήκε στην ομάδα των χωρών BRICS

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, το βασίλειο εντάχθηκε στην ομάδα των χωρών BRICS. Η ομάδα BRICS, που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, θα διπλασιάσει τα μέλη της με την ένταξη νέων χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Ιράν και η Αιθιοπία.

Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και της επέκτασης της κινεζικής επιρροής στο βασίλειο. Η Σαουδική Αραβία, παρά τις ισχυρές σχέσεις της με τις ΗΠΑ, φαίνεται να ακολουθεί πιο αυτόνομη πολιτική, ανησυχώντας για τη μειωμένη αφοσίωση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της περιοχής του Κόλπου.

Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος πελάτης πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες για τη διεύρυνση της ομάδας BRICS, η οποία φιλοδοξεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη στο νότιο ημισφαίριο και αντίβαρο στη Δύση. Αντίθετα, η Αργεντινή ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα δεχθεί την πρόσκληση να ενταχθεί στην ομάδα.

Exit mobile version